סרטן השד: שגרת בדיקות לגילוי מוקדם מציל חיים

גיניקולוגיה ורפואת נשים זה לא משחק! בחרי נכון –
המרכז לגיניקולוגיה ורפואת נשים!

סרטן השד הוא הסרטן השכיח ביותר בקרב נשים בכל קבוצות האוכלוסייה בישראל (יהודיות, ערביות ואחרות). כיום אחת משמונה נשים עלולה לחלות במהלך חייה בסרטן השד, סרטן זה יכול להתגלות גם בגברים בשכיחות מאוד נמוכה.

הגורם העיקרי לסרטן השד אינו ידוע, אך קיים קשר בין  מספר גורמים שעלולים להעלות את הסיכון של האישה לחלות.

  • בכעשרה אחוזים מהחולות קיים שינוי תורשתי ברצף הדנ"א (מוטציה) באחד מהגנים BRCA 1 או BRCA2 שמקורו מאחד ההורים.
  • גורמים נוספים שעשויים להיות קשורים בסרטן השד תלויים בגיל ובאורח החיים.
  • חשוב לדעת, כי גם אם לאישה יש גורם סיכון אחד או יותר, אין הדבר מחייב כי היא תחלה בסרטן השד, כפי שהיעדר גורמי סיכון אינו מבטיח שלא תחלה בסרטן השד.

 

גילוי מוקדם של סרטן באמצעות בדיקות סקר

גילוי מוקדם של סרטן באמצעות בדיקות סקר (screening) הוכח כדרך האמינה ביותר להפחתת התמותה מסרטן ולשיפור ההישרדות. החל משנות ה-90 יזמה האגודה למלחמה בסרטן את התוכנית הלאומית לגילוי מוקדם של סרטן השד, המופעלת מאז בשיתוף משרד הבריאות וכל קופות החולים. התוכנית מיועדת לנשים בנות 74-50, וכוללת בדיקת ממוגרפיה אחת לשנתיים. כיום מומלצת ממוגרפיה אחת לשנה גם לנשים בנות 40 ומעלה שנמצאות בסיכון מוגבר לחלות בסרטן השד. נשים שנמצאו נשאיות של מוטציה בגנים BRCA1/2 נמצאות בסיכון גבוה לחלות בסרטן השד מומלץ להן לעבור בדיקת MRI מדי שנה, החל מגיל 30. בנשים עם רקמת שד צפופה נהוג לשלב בדיקת אולטרסאונד של השד ביחד עם הממוגרפיה. בנוסף מומלץ באופן סדיר (אחת לחצי שנה לפחות) לראות כירורג שד לכל המאוחר החל מגיל 40 אך יש גם מומחים ברפואת שד שסבורים שאת המעקב השגרתי אצל כירורג שד כדאי  להתחיל בגיל 30. בדיקות הסקר לסרטן השד נועדו לאתר את הגידול בשלב מוקדם, עוד לפני  הופעת תסמינים ובכך להעלות את סיכוי ההחלמה והריפוי. ואכן תוכנית בדיקות הסקר לסרטן השד בישראל הובילה לזיהוי גבוה יותר של נשים עם סרטן שד בשלב מוקדם מה שהוביל לשיפור בשיעור הטיפול הריפוי וההישרדות מסרטן השד בישראל. בשנים האחרונות נכנסה לשימוש בארה"ב בדיקת סקר לא פולשנית המבוססת על בדיקת שינויים בדנ"א שמופק מדגימת דם. בדיקת הסקר החדשנית מסוגלת לזהות כ-50 סוגים של סרטן ובעיקר גידולים אגרסיביים שאין עבורם בדיקות סקר. בדיקת סקר זו אינה מהווה תחליף לבדיקות סקר הקיימות עבור סרטן השד והמומלצות על ידי משרד הבריאות והרופא המטפל.

 

אבחון סרטן השד

במקרים בהם זוהה ממצא חשוד בממוגרפיה או בכל בדיקת הדמיה אחרת נדרש המשך ברור ולקיחת דגימה (ביופסיה) מהממצא החשוד בשד לאבחון על ידי פתולוג, כדי לברר האם הממצא החשוד הינו ממצא שפיר או ממאיר, סרטני. בדיקה פתולוגית תאבחן את סוג הגידול בשד ואת מידת האגרסיביות של הגידול. למשל, הבדיקה הפתולוגית תבחן האם מדובר בגידול חודרני (invasive) שחרג מעבר לרקמת השד וחדר לרקמות סמוכות, בלוטות לימפה ו/או כלי דם; או בגידול  ממוקד (in-situ) בשד, שטרם חרג מרקמת השד. כמו כן, הפתולוג יאפיין ויספק מידע אודות רמת הביטוי  של קולטנים (רצפטורים) להורמונים אסטרוגן ופרוגסטרון וכן קולטנים של האונקוגן. HER-2 אפיון סטטוס הקולטנים הוא בעל משמעות קלינית לצורך התאמה אישית של הטיפול התרופתי לגידול. סוג הטיפול יקבע על סמך מאפיינים קליניים, פתולוגים ומולקולריים של הגידול.

 

 Oncotestהבדיקות הגנומיות המתקדמות בעולם להתאמת טיפולים למחלות הסרטן

אצל מטופלות שאובחנו עם גידול שמבטא ביתר קולטנים להורמונים ואינו מבטא את הקלטן

HER-2ולכן מתאים לטיפול בתרופות אנטי הורמונליות, נשאלת השאלה מה רמת הצורך והתרומה של תוספת טיפול כימותרפי בכדי להפחית את סיכוי הישנות המחלה בעתיד.

בדיקה גנומית מסוג אונקוטייפ שד Oncotype DX® Breast Cancer Recurrence Score, הממומנת על ידי כל קופות החולים מספקת מידע אמין ומדויק לגבי הצורך בתוספת כימותרפיה. בדיקה זו מומלצת על ידי האיגודים הבינלאומיים והאמריקאיים כמו ה-NCCN לחולות שאובחנו עם סרטן שד פולשני, הורמונלי, ללא ביטוי של הקולטן HER-2 המאובחן בשלבי מחלה מוקדמים. בבדיקת אונקוטייפ שד בוחנים את רמת הביטוי של 21 גנים ברקמת הגידול שהוסרה בניתוח או שנדגמה בביופסיה טרום ניתוח. הבדיקה מזהה באמינות גבוהה את החולות אשר יפיקו תועלת מטיפול כימותרפי (כ 20%) ואת אלה שלא ובכך מסייעת לחסוך מהן את הטיפול הכימי הסיסטמי הרעיל באופן בטוח וללא הגדלת הסיכון להישנות מחלה או תמותה מסרטן שד. קיימת בדיקה גנומית מסוג HER2DX עבור חולות שאובחנו עם סרטן שד בשלבי מחלה מוקדמים (stages I-III) המבטא ביתר את הקולטן HER-2 ללא קשר לרמת ביטוי קולטנים להורמונים (אסטרוגן ו/או פרוגסטרון) וללא קשר למעורבות מחלה בקשריות הלימפה. בדיקה זו מספקת מידע על רמת הסיכון של המטופלת להישנות המחלה ובעיקר על מידת התגובה של הגידול לטיפולים כימיים ואנטי HER2 ובכך מסייעת בהחלטה טיפולית מותאמת אישית.

 

גילוי מוקדם של סרטן השד וקבלת טיפול מותאם לפרופיל הגנומי של הגידול הן שתי הדרכים החשובות ביותר להפחתת תמותה מסרטן השד תוך שמירה מרבית על איכות חיים. "אונקוטסט" החברה החלוצה והמובילה בישראל בתחום רפואה מותאמת אישית, מספקת את מגוון הבדיקות הגנומיות/גנטיות הרחב ביותר, לצורך אבחון וטיפול בכל מחלות הסרטן. ניתן ליצור עמנו קשר טלפוני בטלפון מספר: 077-9562978 או לבקר באתר האינטרנט שלנו בכתובת: https://oncotest.co.il/.

 

Freepik
דלקת חצוצרות
המרכז לגיניקולוגיה ורפואת נשים

המרכז לגיניקולוגיה ורפואת נשים מתמחה במתן מידע בתחום גיניקולוגיה ורפואת נשים כל מה שרציתם לדעת על גיניקולוגיה ורפואת נשים. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה: