סרטן הרחם הוא סרטן נפוץ המשפיע על מערכת הרבייה הנשית. הוא נקרא גם סרטן רירית הרחם. דימום חריג בנרתיק הוא התסמין הנפוץ ביותר לסרטן זה.
לאחר גיל המעבר, כל דימום בנרתיק נחשב לחריג. לפני גיל המעבר, דימום חריג מתבטא בדימום בין המחזור החודשי.
יש להתייעץ עם הרופא בהקדם עם התרחשות כל דימום נרתיקי חריג. אמנם לא תמיד דימום חריג נגרם כתוצאה מסרטן הרחם, אך מומלץ לוודא.
הרופא מבצע בדיקה גופנית ושואל על התסמינים. הוא מפנה את המטופלת למומחה לשם בדיקות נוספות אם הוא חושד בבעיה רצינית, או אם אינו בטוח לגבי האבחנה.
סוגי סרטן הרחם
הרוב המכריע של סוגי סרטן הרחם מתחיל בתאים המרכיבים את דופן הרחם, הנקראת אנדומטריום, ולכן סרטן זה נקרא במקרים רבים סרטן רירית הרחם.
במקרים נדירים, סרטן הרחם עשוי להתחיל בשרירים המקיפים את הרחם. סוג זה של סרטן נקרא סרקומה, ומטופל באופן שונה מסרטן רירית הרחם.
סרטן הרחם נפרד מסוגי סרטנים אחרים של מערכת הרבייה הנשית, כגון סרטן השחלות וסרטן צוואר הרחם.
הגורמים לסרטן הרחם
לא ברור מה גורם לסרטן זה, אך תרחישים מסוימים עשויים להגביר את הסיכון להתפתחותו. חוסר איזון הורמונאלי הוא אחד הסיכונים החשובים ביותר לסרטן הרחם. באופן פרטני, הסיכון של אישה גובר אם יש לה בגוף רמות גבוהות של הורמון הנקרא אסטרוגן.
מספר מצבים עשויים לגרום לחוסר איזון הורמונאלי זה, כולל השמנת יתר, סוכרת וטיפול בתחליפי הורמונים (HRT). קיימת אף עלייה קטנה בסיכון לסרטן הרחם עם שימוש ארוך טווח של טמוקסיפן לטיפול בסרטן השד.
לא תמיד ניתן למנוע סרטן הרחם, אך נקיטה במספר צעדים מפחיתה את הסיכון. צעדים אלו כוללים שמירה על משקל בריא ושימוש ארוך טווח בסוגים מסוימים של אמצעי מניעת הריון.
טיפול בסרטן הרחם
הטיפול הנפוץ ביותר לסרטן זה הוא הסרה כירורגית של הרחם, הנקראת גם כריתת רחם. טיפול זה יכול לרפא את סרטן הרחם בשלבים המוקדמים, ועשוי לכלול אף את הסרת השחלות והחצוצרות.
טיפולי הקרנות או כימותרפיה משמשים גם הם במקרים רבים, בשילוב עם ניתוח. ניתן להשתמש בסוג של טיפול הורמונאלי אם אישה עדיין לא עברה את גיל המעבר ומעוניינת להקים משפחה.
אם הסרטן מאובחן בשלב מתקדם, הסיכויים לריפוי קטנים, אך הטיפול עדיין יכול לסייע בהקלת התסמינים ולהאריך את החיים.
חיים עם סרטן הרחם
אישה עם סרטן זה חווה אתגרים המשפיעים על חייה באופן משמעותי. לדוגמא, חיי המין עשויים להיות מושפעים אם היא עברה כריתת רחם. היא עשויה להתקשות מבחינה פיזית לקיים יחסי מין, והעניין שלה במין מופחת.
מומלץ להתייעץ עם אחרים לגבי המצב, כולל בן הזוג, בני המשפחה, או להשתתף בקבוצת תמיכה של חולות סרטן הרחם.
שכיחות – סרטן הרחם הוא הסרטן הנפוץ ביותר של מערכת הרבייה הנשית, ונחשב לסרטן הרביעי הנפוץ ביותר שאובחן בקרב נשים, לאחר סרטן השד, סרטן הריאות, וסרטן המעי הגס והרקטום. הוא מהווה כשלושה אחוזים מכלל מקרי הסרטן המאובחנים בנשים.