דלקת בשחלות היא מונח נפוץ המתאר גם מחלות דלקתיות באגן. הדלקת משפיעה על מספר איברים באגן, כולל הרחם, האנדומטריום, החצוצרות, השחלות, ולעתים גם דופן הבטן או הצפק. דלקת בשחלות נגרמת לרוב על ידי חיידקים הגורמים למחלות המועברות במגע מיני.
הצטננות או התקררות אינה גורמת ישירות לדלקת, אך מהווה גורם סיכון. ההתקררות מחלישה את הגוף, מה שמקל על הזיהום.
גורמים לדלקת בשחלות
הגורמים הנפוצים ביותר לדלקת בשחלות הם שני חיידקים: כלמידיה וזיבה. חיידקים אלו מועברים מינית, וגורמים לזיהום המתפשט כלפי מעלה מצוואר הרחם אל הרחם, החצוצרות, השחלות, ולעתים אף לדופן הבטן.
גורמי הסיכון של דלקת השחלות הם שותפים מיניים רבים ומין בלתי מוגן ללא קונדומים ואמצעי מניעה. התקררות תומכת בהתפתחות דלקת השחלות, ולכן יש להימנע מישיבה על קרקע קרה או לבישת חולצות קצרות במזג אוויר קר.
תסמיני דלקת בשחלות
תסמין טיפוסי של דלקת בשחלות הוא כאב קל עד חמור בבטן התחתונה. לעתים מתרחש כאב במהלך קיום יחסי מין, אשר עשוי להיות קשור עם דימום, כמו גם עם כאב במהלך השתנה, פריחה צהבהבה נודפת ריח רע או וסת ממושכת מהרגיל.
התסמינים הכלליים הם לעתים חום גבוה, בחילות והקאות. אם קיים חשד לתסמינים אלו או שהם נוכחים, יש לפנות לרופא בהקדם האפשרי. חשוב להתחיל לטפל ביסודיות ומוקדם בדלקת השחלות.
אבחון דלקת בשחלות
אבחון מוקדם וטיפול מיידי בדלקת השחלות חשוב ביותר, אחרת קיים סיכון לפתח סיבוכים. הרופא מבצע בדיקה גינקולוגית, בדיקות מעבדה ולעתים בדיקת אולטרסאונד. בדיקה גינקולוגית כוללת את בחינת צוואר הרחם, הבטן התחתונה והשחלות. חשוב לקחת מדגם מצוואר הרחם לבדיקה במעבדה לקביעת הדלקת.
גם הרגישות של פתוגנים חיידקיים לאנטיביוטיקה נחקרת. בנוסף, בלוטת הלימפה באזור המפשעה מוגדלת ונחקרת, ודגימות הדם של המטופלת מנותחות במעבדה, מה שמאשר נוכחות דלקת מתמשכת בגוף.
ניתן לבדוק שתן לזיהומים בדרכי השתן והכליות, והרופא עשוי לבצע אף בדיקות למחלות מין כולל עגבת ו-HIV. במהלך בדיקת אולטרסאונד, הרופא מאתר סיבוכים של דלקת השחלות.
סיבוכי דלקת בשחלות
כשהטיפול מעוכב או אינו מספק, קיים סיכון לסיבוכים, הכוללים זיהום דלקתי, ציסטות בשחלות, אבצס בשחלות או פיתול השחלות.
אבצס הוא חלל מלא מוגלה, והזיהום הדלקתי מוביל לבעיות הקשורות לחצוצרות חסומות ובעיות במעיים ובשלפוחית השתן. אם החצוצרות חסומות, קיים סיכון מוגבר להריון חוץ רחמי או לפוריות חלקית או מלאה.
טיפול בדלקת השחלות
הטיפול מבוסס על אנטיביוטיקה, הנחשבת ליעילה לחיסול שני סוגי החיידקים. לחלופין, הטיפול מותאם לפי הרגישות המזוהה. חשוב תמיד להשתמש במינון מלא של האנטיביוטיקה ולהמשיך בטיפול גם כאשר התסמינים נעלמים, אחרת המחלה עלולה לחזור.
מומלץ גם לנוח במיטה ולשתות שפע נוזלים. היות ודלקת השחלות בשלבים הראשונים כואבת ביותר, נקבעים משככי כאבים. הטיפול צריך לכלול את שני בני הזוג על מנת למנוע את העברת הזיהום. במקרה של זיהום דלקתי, מורסות או ציסטות גדולות יותר מטופלות בניתוחים.
לפרוסקופיה – השיטה הנפוצה ביותר היא ניתוח לפרוסקופי, במהלכו הרופא מבצע מספר חורים קטנים בבטן, שדרכם הוא מחדיר כלים, מקור אור ומצלמה מחוברת למסך טלוויזיה דרכו עוקב הרופא אחר הסרת הסיבוכים.
מניעת דלקת בשחלות
מניעת דלקת השחלות מורכבת בעיקר בהפחתת הסבירות לזיהומים המועברים במגע מיני. צעדים אלו כוללים בעיקר שימוש באמצעי מניעה כגון קונדומים. מניעה טובה נוספת היא הפחתת מספר השותפים המיניים, במיוחד האקראיים.
חשוב להדגיש שאם מופיע כאב בבטן התחתונה, יש להתייעץ עם גינקולוג, ולא לזלזל בדלקת השחלות, שכן היא עלולה להיות כרוכה בהשלכות חמורות.
אולי יעניין אותך לקרוא גם: