בעיות בפוריות או עקרות

גיניקולוגיה ורפואת נשים זה לא משחק! בחרי נכון –
המרכז לגיניקולוגיה ורפואת נשים!


בעיות בפוריות ועקרותבעיות בפוריות הן שם כולל למגוון רחב של תופעות הגורמות לאי כניסה להיריון. הסיבות יכולות להיות מגוונות, החל מגיל האישה, שהוא גורם משמעותי ברמת הפריון שלה ועד גורמים מכניים, הורמונליים וגם גורמים לא ידועים. מהם הגורמים לבעיות פוריות אצל האישה ואיך ניתן לטפל?

כיצד מוגדרת בעיה בפוריות?

זוג יוגדר כסובל מבעיית פוריות אם קיים במשך שנה יחסי מין לא מוגנים סמוך למועד הביוץ ועדיין לא היה היריון. זאת כשגיל האישה הוא עד 35. כשהאישה היא בת 35 ומעלה, יוגדר מצב זה גם לאחר חצי שנה של ניסיונות. בגדול, בשליש מן המקרים קיימת בעיית הפוריות אצל האישה, בשליש מהמקרים הבעיה היא אצל הגבר, והשליש הנוסף מתחלק בין מקרים בהם הגורם אינו ידוע או שקשורה לשני בני הזוג.

מהם הגורמים לבעיית פוריות אצל נשים?

  • גיל: גיל אישה הוא פקטור משמעותי במידת הפוריות שלה. בתחילתה של הבשלות המינית נמצאות בשחלות האישה 300,000-400,000 ביציות בתוך זקיקים. בכל חודש, מלבד הביצית הבשלה שמשתחררת עם הביוץ, הולכים לאיבוד 600-900 זקיקים נוספים עד לאלפים בודדים שנותרים בגיל המעבר. גם איכות הזקיקים פוחתת עם הזמן.
  • שיבושים בביוץ: מחזור לא סדיר שבו לא בהכרח מתקיים ביוץ מהווה מחסום באפשרות הכניסה להיריון. שיבושים אלה נוצרים מסיבות הורמונליות וגם בעקבות תסמונת השחלות הפוליציסטיות.
  • חסימה בחצוצרה: חסימה בחצוצרה, בין אם היא קרובה לרחם ובין סמוך לאגן, מונעת את ההפריה או את מעבר הביצית המופרית אל הרחם. אם הביצית המופרית לא מגיעה אל הרחם נוצר היריון חוץ רחמי.
  • אנדומטריוזיס: אנדומטריוזיס הוא מצב בו רירית פנים הרחם נודדת אל מחוץ לרחם ומתמקמת באזור כלשהו במערכת הנשית או באגן. הרירית מדממת גם מחוץ לרחם במהלך הווסת ולאחר מכן נקרשת ומתקשה. היא עלולה לגרום לחסימות והידבקויות בחצוצרות או בשחלות.
  • בעיות בצוואר הרחם: על מנת שהזרע יעבור דרך הנרתיק וצוואר הרחם אל החצוצרה צריכים להיווצר באזורים אלה תנאים אופטימליים למעבר. כשלא נוצר ריר בצוואר הרחם תהיה בעיה במעבר הזרע.
  • בעיות במבנה הרחם: בעיות במבנה הרחם כמו שרירנים וגידולים שפירים אחרים יפריעו להשתרשותה של הביצית המופרית ברחם.

אילו בדיקות נערכות במצב של בעיה בפוריות?

על מנת לגלות מהי הסיבה לבעיה בפוריות יתבצעו בדיקות שונות:

  • בדיקת ביוץ: בדיקת דם המודדת את רמתם של הורמונים כמו LH או אסטריול שהיא גבוהה משמעותית לקראת ביוץ. נערכת בזמן המשוער להתרחשות ביוץ.
  • צילום רחם: בדיקה זו מאפשרת לראות את מצב הרחם ולוודא שאין סתימה בחצוצרות.
  • בדיקת רזרבה שחלתית: בדיקה זו היא בדיקת דם שנועדה להעריך מהי רמת הפריון של האישה. בבדיקה נמדדת רמתו של ההורמון AMH. נמצא שככל שרמתו של ההורמון גבוהה יותר כך ישנה רזרבה גדולה יותר של זקיקים במצב הבשלה התחלתי.
  • לפרוסקופיה: לפרוסקופיה נערכת בהרדמה מלאה ובמהלכה מוחדר סיב אופטי המצלם את המערכת הנשית כולה. ניתוח זה מאפשר לאבחן אנדומטריוזיס, ציסטה בשחלות או חסימה בחצוצרות. במידת הצורך ניתן גם לטפל בעזרת כלים זעירים שיוחדרו.

כיצד ניתן לטפל בבעיות פוריות?

סוגי הטיפולים הם שונים בהתאם למגוון הבעיות שישנן. סוג הטיפול יקבע בהתאם לבעיה ולנתונים נוספים כמו גיל האישה או תוצאותיהן של בדיקות רפואיות שונות שנעשו. אלה סוגי הטיפולים העיקריים:

  • טיפול הורמונלי להשגת ביוץ: טיפול זה הנקרא השראת ביוץ ניתן כאשר ישנם שיבושים בביוץ, זאת על מנת לגרום להבשלת מספר זקיקים שיגדילו את הסיכוי לכניסה להיריון. הטיפול הוא טיפול הורמונלי.
  • ניתוחים: במצב כמו חסימת חצוצרות, שרירנים שמפריעים לקליטת הביצית, ציסטה בשחלות וגורמים מכניים נוספים המפריעים לתהליך ההפריה באחד משלביו ניתוחים יכולים להיות הפתרון. לרוב מספיק ניתוח לפרוסקופי.
  • הפריה חוץ גופית: כאשר השראת הביוץ אינה מצליחה או כאשר ניתוח לא פתר את הבעיה עוברים לטיפולי הפריה חוץ גופית. הפריה חוץ גופית כוללת טיפול הורמונלי אינטנסיבי, שאיבת הביציות והחזרתן לרחם.

 

אולי יעניין אותך לקרוא גם:

אז מה עדיף: הפלה פרטית או ציבורית? תקראי ותחליטי

דלקת חצוצרות
המרכז לגיניקולוגיה ורפואת נשים

המרכז לגיניקולוגיה ורפואת נשים מתמחה במתן מידע בתחום גיניקולוגיה ורפואת נשים כל מה שרציתם לדעת על גיניקולוגיה ורפואת נשים. המרכז מופעל על ידי צוות של אנשי מקצוע בחירים. לרשות המרכז מגוון רחב של מקורות מידע איכותיים, המיועדים להגיש לכם מידע ברור ונגיש.

אז מה היה לנו בכתבה: