קונדילומה נחשבת למחלת מין נפוצה יחסית. היא נגרמת על ידי וירוס הפפילומה אשר עובר מאדם אחד לאחר בעיקר באמצעות יחסי מין.
הקונדילומה באה לידי ביטוי בגידולים קטנים או יבלות, לרוב בעלי מבנה וצורה של כרובית אך זנים מסוימים של פפילומה גורמים גם לנגעים בעלי צורה שונה. איך מאבחנים ומטפלים בקונדילומה?
הגורם להיווצרות קונדילומה
כאמור, הוירוס הגורם להיווצרות קונדילומה הוא וירוס הפפילומה. ישנם כ- 200 זנים שונים של הנגיף הנבדלים זה מזה במבנה הגנטי שלהם, באזור בו הם מתמקמים ובצורת הגידול שהם יוצרים. כל הזנים אוהבים מקומות לחים ולכן קונדילומה שכיחה במיוחד באזור איברי המין- באזור החיצוני או הפנימי שלהם והאזור הפנימי או החיצוני של פי הטבעת. זנים מסוימים של וירוס הפפילומה עלולים לגרום גם לסרטן. אלה מהווים גורם מרכזי בסרטן צוואר הרחם וגורם משני בסרטן פי הטבעת או סרטן הפה והלוע.
כיצד נדבקים?
וירוס הפפילומה מתמקם על גבי תאי עור, ולכן ההידבקות הוא במגע בין תאי עור נגועים לתאי עור שאינם נגועים. הדרך השכיחה ביותר להעברת הנגיף והידבקות בקונדילומה היא יחסי מין, אך קיום יחסי מין מוגנים לא בהכרח ימנעו את ההידבקות. ההדבקה היא מהירה מאוד. מספיק חיכוך של עור נגוע בעור שאינו נגוע בכדי להדבק, השכיחות להידבקות בעקבות חיכוך היא 50%, שזו שכיחות גבוהה מאוד.
כיצד מאובחנת הקונדילומה?
אבחון של קונדילומה נעשה קודם כל באמצעות הסתכלות. לרוב ליבלת הקונדילומית מראה אופייני ולכן רופא מיומן יוכל לאבחן אותה גם על סמך הסתכלות. דרך נוספת היא הסתכלות מדוקדקת יותר באמצעות מיקרוסקופ מיוחד וצביעת הגידול. ברוב האזורים מלבד אזור הפות מתבצעת צביעה של הגידול עם חומצה אצטית. התגובה לחומר זה הוא הפיכת הגידול ללבן וכך ניתן לאבחנו.
כיצד מטופלת קונדילומה?
הטיפול בקונדילומה ניעשה במספר דרכים. הדרך הפשוטה שעובדת בחלק גדול מהמקרים היא באמצעות תמיסה. את התמיסה ניתן להשיג בבתי מרקחת עם מרשם רופא. מורחים אותה פעמיים ביום והיא אמורה "לשרוף" את היבלת. זהו טיפול פשוט ולא יקר אך מתאים ליבלות בודדות וקטנות וגם הסיכוי לחזרת הקונדילומה הוא גדול יחסית.
דרכים נוספות הן הקפאה בחנקן, הנעשית גם היא כשמדובר על יבלת בודדת, שימוש במחט חשמלית הצורבת את היבלת באופן יסודי, חיתוך של היבלת בעזרת סכין באופן יסודי וגם שימוש בלייזר שהוא טיפול חדש יחסית שנמצא יעיל אך המחיר בהתאם.
האם קונדילומה מאובחנת באמצעות בדיקת PAP?
בדיקת PAP היא בדיקה שנעשית לגילוי מוקדם של סרטן צוואר הרחם אצל נשים ואבחון מוקדם של סרטן בפי הטבעת אצל גברים. בדיקה זו לא בודקת את ההידבקות בנגיף הפפילומה אלא נועדה לאבחן מצבים סרטניים או טרום סרטניים. אין לבדיקה קשר ישיר דווקא לוירוס הפפילומה ולמחלת הקונדילומה. קושרים את הבדיקה לוירוס זה כי הוא מהווה גורם מרכזי בהיווצרות סרטן צוואר הרחם.
עד כמה מחלת הקונדילומה נפוצה?
מחלת הקונדילומה נפוצה יחסית, אך הסיכוי לפתח את תסמיני המחלה נמוך ביחס לשכיחותו של וירוס הפפילומה. אמנם במחקרים נמצא כי 80% מהאוכלוסיה ידבקו באחד מזני הנגיף בשלב כלשהו בחייהם, אך מבין נשאי הנגיף, רק כ- 10% מפתחים תסמינים וחולים בקונדילומה, כך שאין צורך להלחץ- לרוב הגוף מתגבר על הנגיף בעצמו תוך זמן קצר יחסית מבלי שאותו אדם יחוש בכך שנדבק.
חיסון נגד וירוס הפפילומה
חיסון נגד וירוס הפפילומה ניתן היום לנערות ונערים בכיתה ח'. מומלץ לקחת ותו בגיל צעיר ולפני קיום יחסי מין ראשונים. חיסון זה יעיל נגד זנים מסוימים של פפילומה. במניעת סרטן צוואר הרחם יש לחיסון הצלחה של כ- 70% ובמניעת קונדילומה באיברי המין הצלחתו גבוהה אפילו יותר ומגיעה ל- 90%.