וירוס הפפילומה נחשב לוירוס נפוץ. הוא פוגע ב- 80% מהאוכלוסיה, גברים ונשים כאחד, לפחות פעם אחת בחייהם.
וירוס הפפילומה מוזכר בשנים האחרונות בהקשר של סרטן צוואר הרחם והחיסון המומלץ נגדו, אך הוא יכול לבוא לידי ביטוי בדרכים שונות. למה יכול הוירוס לגרום? איך מאבחנים ומטפלים?
מהו בדיוק הפפילומה?
הפפילומה, HPV, הוא שם כולל ל- 200 זנים שונים של וירוס התוקף את האדם. הדרך השכיחה ביותר להידבקות בנגיף היא ביחסי מין, אך הנגיף לא מועבר דרך נוזל הזרע (כמו נגיף ה- HIV לדוגמה) אלא דרך העור. לכן קיום יחסי מין עם קונדום לא בהכרח ימנע את ההידבקות. הנגיף מתמקם באזורים לחים כמו איברי המין וסביבתם, המפשעות, פי הטבעת אך גם הגרון והלוע, הנחיריים או על גבי לחמית העין.
התסמינים
הידבקות אינה אומרת בהכרח הופעת התסמינים. לרוב אדם לא ידע כלל שנדבק, התסמינים לא יופיעו ומערכת החיסון גם תתגבר על הנגיף ותעלים אותו לחלוטין תוך שנה. כאשר ישנם תסמינים, הם נראים כיבלות קטנות על פני העור.
היבלות או הגידולים נוצרים כתוצאה משינוי גנטי שמבצע הנגיף בתאי העור הגורם להכפלתם באופן לא מבוקר. הגידולים הנקראים גם קונדילומה יופיעו כאמור בעיקר באזור איברי המין אך יכולים להיווצר גם בגרון, בלוע ואזורים לחים נוספים.
במקרים נדירים בהם הגוף אינו מתגבר על הנגיף עלולים סוגים מסוימים של הנגיף לגרום לסרטן. הנגיף מהווה גורם מרכזי בסרטן צוואר הרחם, וגורם משני בסרטן פי הטבעת וסרטן הפה והלוע.
עד כמה נפוץ וירוס הפפילומה?
וירוס הפפילומה הוא וירוס נפוץ מאוד. אחוזי הנשאות של הנגיף הם גבוהים מאוד ומגיעים ל- 80%, כלומר 80% מן האוכלוסיה ברחבי העולם ישאו זן כלשהו של הנגיף בשלב כזה או אחר בחייהם, אך כאמור אצל רובם הגדול לא יופיעו תסמינים כלל והגוף יגבר על הנגיף תוך זמן קצר.
סוגי פפילומה
זני הפפילומה השונים נבדלים זה מזה במבנה הגנטי שלהם וגם בתסמינים להם הם גורמים. סוגי הפפילומה השונים ממוספרים. פפילומה מסוג 2 ו- 7 לדוגמה גורמים ליבלות בעור באזורים שונים בגוף. פפילומה מסוג 3 ו- 10 גורמים בעיקר לגידולים קטנים באזור הפנים. סוגים 6, 11 ו- 13 גורמים ליבלות באזור הלוע ומיתרי הקול. סוגי הפפילומה המאובחנים כבעלי הסיכון הגבוה ביותר לגרום לסרטן הם 16, 18, 31 ו- 45.
כיצד מאבחנים פפילומה?
דרך אחת לאבחון היא באמצעות הסתכלות. רופא מיומן ידע במקרים רבים לאבחן יבלת קונדילומטית בגלל המראה האופייני שלה המזכיר כרובית. עם זאת, לא לכל הגידולים יש את המראה הזה לכן בחלק מהמקרים יש שימוש בקולפוסקופ שהוא מיקרוסקופ מיוחד.
נעשית צביעה של הגידול וכך ניתן לגלות האם נוצר בגלל הפפילומה. בדיקה נוספת שניתן לעשות אך רק באופן פרטי היא בדיקת PCR המזהה את ה- DNA של הוירוס ומהווה דרך מהימנה לאבחונו.
הטיפול בוירוס הפפילומה
הטיפול בקונדילומה שנגרמת על ידי הוירוס נעשית בהסרת הנגעים בשיטות שונות כמו הקפאה בחנקן, משחות וקרמים, מחט חשמלית או בניתוח. שיטה המיושמת לאחרונה ונמצאה יעילה היא טיפול בלייזר שנעשה בהרדמה מקומית. לאחר הסרת הגידול נשלחת דגימה ממנו למעבדה לביצוע ביופסיה. זאת בכדי לוודא שלא מדובר בנגע סרטני או טרום סרטני.
פפילומה וסרטן
אמנם מדובר על מקרים נדירים ביחס לשכיחותו של הנגיף באוכלוסיה, אך עדיין זנים מסוימים של הנגיף עלולים לגרום לסרטן במידה והגוף לא התגבר עליהם לאורך זמן. הפפילומה מהווה גורם מרכזי בסרטן צוואר הרחם וגורם משני בסרטן פי הטבעת או הפה והלוע. לאבחון מוקדם של סרטן צוואר הרחם או מצב טרום סרטני נעשית בדיקת PAP- משטח צוואר הרחם במסגרת קופות החולים. מומלץ לעבור את הבדיקה מדי שנתיים- שלוש.
חיסון הפפילומה
פותח חיסון היעיל נגד סוגים מסוימים של הנגיף, זנים הגורמים ל- 90% מהיבלות באזור איברי המין ול- 70% ממקרי סרטן צוואר הרחם. בישראל ניתן היום החיסון לנערות וגם לנערים בכיתה ח', מומלץ בכל מקרה לקחת אותו לפני שנעשה מגע מיני.